Citron Semifreddo med Granatäpple Crumble

En elegant citrondessert med en syrlig och nötig crumble – mjölkfri och utan tillsatt socker!

Citron Semifreddo med Granatäpple Crumble

Mängd: 6 port
Tid: 3 h 20 min

Behållare: Vitamix Ascent 1,4 L Aerating kanna + 1,4 L wet blade kanna eller 2 L kanna.

Ingredienser

För Curd-

  • 120 ml färsk citronsaft
  • ½ msk citronskal
  • 170 g silkestofu
  • 60 ml kokosmjölk på burk, skakad
  • 2 msk vatten
  • 180 ml honung
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • ⅛ tsk gurkmejapulver
  • 1 nypa salt, valfritt

För Visp –

  • 120 ml aquafaba (kikärtsspad)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • ¼ tsk cream of tartar

För Crumble –

  • 65 g pinjenötter, rostade
  • 2 msk kristalliserad ingefära
  • ½ msk limeskal
  • 1,2 dl (80 g) granatäpplekärnor

Gör så här

  1. För Curd: Placera alla ingredienser i Vitamix-kannan i angiven ordning och fäst locket.
  2. Kör Smoothie-programmet eller starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 40–50 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot
    knivbladen.
  3. Häll över curden en liten kastrull och låt koka på medelhög värme, rör om hela tiden, tills det tjocknat, ca 5–10 minuter. Överför till en skål och täck med plastfolie. Ställ in i kylen i minst 2 timmar. Curden måste vara kall innan nästa steg påbörjas.
  4. För Visp: Placera alla ingredienser i Vitamix Aer Disc-kannan i den ordning som anges och fäst locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till hastighet 7.
    Mixa i 20 sekunder. Häll över till en bunke.
  5. Rör runt i curden så den lossnar. Vänd sedan försiktigt ned curden i vispen i 3 omgångar  för att hålla den luftig. Placera i 4 fryssäkra formar, täck över och frys in i minst 3 timmar.
  6. För Crumble: Placera ingefära och lime i kannan och fäst locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka snabbt till högsta hastighet. Mixa i 10 sekunder eller tills den är grovhackad. Addera rostade pinjenötter. Välj vhastighetl 5 och pulsa 3–5 gånger. Blanda det sedan med granatäpplekärnorna.
  7. Till servering: Lägg 2 msk crumble på en tallrik och lägg sedan semifreddo ovanpå. Garnera med myntablad och en klick honung.