Bløtkake

Norsk traditionell sockerkaka, varvad med färsk vispad grädde och jordgubbar.

Bløtkake

Mängd: 1 tårta
Tid: 1 h 30 min 

Ingredienser

Till kakan: 

  • 5 stora ägg
  • 2,5 dl (200 g) strösocker
  • 3,5 dl (200 g) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vispgrädde:

  • 600 ml kall vispgrädde
  • 2 msk (30 g) strösocker [eller honung]
  • 1 tsk vaniljextrakt

Till fyllningen: 

  • 450 g jordgubbar, skalade, uppdelade
  • 1 msk strösocker [eller honung]
  • ¼ tsk citronsaft
  • 480 ml 2 % mjölk [eller annan alternativ mjölk]

Gör så här

  1. För att grädda kakan: Sätt ugnen på 175 °C. Smörj en rund kakform (23 cm) och placera ett ark bakplåtspapper i botten genom att skära ut det till en cirkel. Smörj ovansidan av bakplåtspapperet.
  2. Lägg ägg och socker i Vitamix-behållaren och sätt på locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 40–50 sekunder tills blandningen ljusnar i färgen.
  3. Sikta mjöl och bakpulver ned i behållaren med ägg och sockerblandning. Sätt på locket.
  4. Välj hastighet 3. Pulsa 6 till 8 gånger, stanna maskinen en gång för att ta bort locket och skrapa ner innehållet som fastnat på sidan av behållaren.
  5. Häll över smeten till den förberedda kakformen och ställ in i ugnen. Grädda i 30–35 minuter, eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut torr. Låt svalna helt.
  6. För vispad grädde: Lägg alla ingredienser i Aerating® kannan i angiven ordning och sätt på locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan till högsta hastighet. Mixa i 30 sekunder. Ställ åt sidan tills kakan är klar att monteras.
  7. För fyllningen: Lägg hälften av jordgubbarna, sockret och citronsaften i Vitamix-behållaren och sätt på locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till
    högsta hastighet. Mixa i 40–50 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Skär de återstående jordgubbarna i tunna skivor.
  8. För att montera kakan: Ta försiktigt ut den avsvalnade kakan ur formen. Skär bort den övre delen av kakan. Dela sedan horisontellt i två lager. Placera det översta lagret upp och ner på tallriken den ska serveras på för att börja bygga.
    Häll 2,5 dl mjölk jämnt över hela lagrets yta. Bred sedan ut 1,2 dl jordgubbsfyllning jämnt ovanpå, följt av 1,2 dl vispad grädde och sedan hälften de skivade jordgubbarna i ett enda lager. Placera sedan det andra lagret av kakan ovanpå. Häll den återstående mjölken jämnt över hela den övre ytan. Täck kakans ovandel samt sidor med den återstående  vispade grädden. Använd den återstående jordgubbspurén och jordgubbsskivorna för att dekorera kakans ovansida. Servera omedelbart eller låt med fördel stå kallt i upp till en dag innan du skär upp och serverar.