Acorn Squash eller Ekollonpumpa används i det här receptet, men beroende på tillgänglighet så går det bra att byta ut på ex butternut-pumpa. Kanel och muskotnöt ger lite julig smak till denna klassiska höstsoppa.
Acorn Squash Soppa
Behållare: 1,4 L kannan, för 2 L low profile kanna, öka ev mängden ingredienser.
Ingredienser
- 360 ml grönsaksbuljong [eller kycklingbuljong]
- 3 msk (45 ml) osötad kokosmjölk
- 1 tsk äppelcidervinäger
- ½ (275 g) ekollonpumpa, halverad och urkärnad
- ½ (15 g) schalottenlök, skalad
- 2 små (6 g) vitlöksklyftor, skalade
- 1 dadel, urkärnad och hackad [eller 1/2 tsk lönnsirap]
- ¼ tsk malen kanel
- 1 nypa malen muskotnöt
- ⅛ tsk salt, valfritt
Gör så här
- För att rosta pumpan, lägg den med fruktsidan nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen på 190 °C i 30–35 minuter, eller tills fruktköttet är mjukt.
- Tillsätt schalottenlök och vitlöksklyftor till plåten under de sista 10 minuterna i ugnen.
- När allt svalnat tillräckligt för att hanteras, skala av skalet på den rostade squashen.
- Lägg ned alla ingredienser i Vitamix-behållaren i den angivna ordningen och fäst locket.
- Kör Sopp-programmet eller starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 5 min och 45 sekunder.
Den här soppan är ett näringsrikt, växtbaserat recept som är naturligt sött och salt, rikt på vitamin C och kalium. Vi har varit snåla med saltet här, eftersom soppans naturliga smaker gör allt arbete. Veganskt och glutenfritt, det är ett hälsosamt val för säsongsbetonade menyer.