Acorn Squash Soppa

Acorn Squash eller Ekollonpumpa används i det här receptet, men beroende på tillgänglighet så går det bra att byta ut på ex butternut-pumpa. Kanel och muskotnöt ger lite julig smak till denna klassiska höstsoppa.

Acorn Squash Soppa

Mängd: 720 ml
Tid: 45 min

Behållare: 1,4 L kannan, för 2 L low profile kanna, öka ev mängden ingredienser.

Ingredienser

  • 360 ml grönsaksbuljong [eller kycklingbuljong]
  • 3 msk (45 ml) osötad kokosmjölk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • ½ (275 g) ekollonpumpa, halverad och urkärnad
  • ½ (15 g) schalottenlök, skalad
  • 2 små (6 g) vitlöksklyftor, skalade
  • 1 dadel, urkärnad och hackad [eller 1/2 tsk lönnsirap]
  • ¼ tsk malen kanel
  • 1 nypa malen muskotnöt
  • ⅛ tsk salt, valfritt

Gör så här

  1. För att rosta pumpan, lägg den med fruktsidan nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen på 190 °C i 30–35 minuter, eller tills fruktköttet är mjukt.
  2. Tillsätt schalottenlök och vitlöksklyftor till plåten under de sista 10 minuterna i ugnen.
  3. När allt svalnat tillräckligt för att hanteras, skala av skalet på den rostade squashen.
  4. Lägg ned alla ingredienser i Vitamix-behållaren i den angivna ordningen och fäst locket.
  5. Kör Sopp-programmet eller starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 5 min och 45 sekunder.

Den här soppan är ett näringsrikt, växtbaserat recept som är naturligt sött och salt, rikt på vitamin C och kalium. Vi har varit snåla med saltet här, eftersom soppans naturliga smaker gör allt arbete. Veganskt och glutenfritt, det är ett hälsosamt val för säsongsbetonade menyer.