En ny variant på den gamla klassiska köttfärslimpan – den här är dessutom vegetarisk!
Vegetarisk Köttfärslimpa
Mängd: En limpa, 10 bitar
Tid: 2 h och 30 min
Ingredienser
- 1 Zucchini, skuren i bitar (x 5 cm)
- 1 röd paprika, ångad, tärnad, utan frön
- 1 gul paprika, ångad, tärnad, utan frön
- 5 vitlöksklyftor
- 0,6 dl olivolja
- 450 g champinjoner
- 0,6 dl balsamvinäger
- 1,8 dl ketchup (Recept hemlagad ketchup)
- 1,2 dl näringsjäst (bjäst)
- 1,2 dl havremjöl
- 0,6 dl havregryn
- 1 stort ägg
- 3 msk färsk persilja, grovt hackad
- 1 tsk färsk timjan
- 1 tsk salt
- 1 tsk malen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Fäst locket på Vitamix kannan, men ta bort plastpluggen på locket.
- Välj hastighet 3.
- Starta maskinen och släng ned en zucchini-bit i taget genom öppningen i locket. Använd tampern om det behövs för att pressa ned bitarna mot knivbladen. Häll sedan över zucchinin i en skål.
- Repetera steg 3 med paprika och vitlök.
- Värm upp en stor stekpanna på spisen på medelvärme, släng ned champinjonerna och stek tills vätskan avdunstat.
- Lägg sedan ned paprika, zucchini, timjan och vitlök i stekpannan tillsammans med svampen. Stek tills all vätska avdunstat.
- Tillsätt balsamvinäger och låt det avdunsta till hälften.
- Addera ketchup, havregryn, havremjöl, näringsjäst och persiljeblandningen, rör runt ordentligt så alla ingredienser blandas. Ställ åt sidan och låt svalna i 15 minuter.
- Tillsätt ägg till blandningen, rör om.
- Förberedd en 20 cm x 10 cm ugnsform med bakplåtspapper och smör/olja.
- Häll över blandningen i formen och ställ in i ugnen i 45 minuter.
- När den är klar, låt stå och svalna i ca en timme, dela i 10 portioner.
- För att servera, placera ut portionerna på en bakplåt.
- Ställ sedan in i ugnen igen på 180 grader i 10 minuter.