Toppa valfri pizzabas med dessa tre såser, tillsammans med lite bladgrönt. Resultatet: En god, lätt och nyttig pizza!
Vegansk Romesco Pizza
Mängd:
Tid: 30 min
Kanna: Ascent 2 L low profile kanna
Romescosås med pinjenötter
Ingredienser
- 2 små vitlöksklyftor
- 1 (70 g) rostad röd paprika, utan kärnhus
- 2 msk vatten
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk chilipulver ancho style
- 2 msk pinjenötter
- ½ (60 g) medelstor tomat
- 2 msk näringsjäst
Gör så här
- Lägg ned alla ingredienser i Vitamix kannan i ovanstående ordning och fäst locket.
- Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan till hastighet 2.
- Mixa i 15 till 20 sekunder till en “chunky” konsistens, alltså inte helt slät. Använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
Grönkålspesto
Ingredienser
- 840 g grönkål
- 180 g rostad röd paprika
- 6 små vitlöksklyftor, rostade
- 1½ tsk färsk timjan (bladen)
- 1 msk citronzest
- 50 g pumpafrön, rostade
- 85 g färsk spenat
- ¾ tsk salt
- ½ tsk malen svartpeppar
Gör så här
- I en stor kastrull med kokande vatten, blanchera kålen i 4 minuter.
- Lägg sedan över i en skål med iskallt vatten. Sila. Pressa ut så mycket vatten som möjligt från kålen.
- Lägg ned alla ingredienser i Vitamix kannan i ovanstående ordning och fäst locket.
- Välj hastigeht 7 och pulsa 15-20 gånger, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
Cashew “Ost” sås
Ingredienser
- 300 g rostade cashewnötter
- 60 g näringsjäst
- 600 ml varmt vatten
- 4 msk citronjuice
- 2 tsk lökpulver
- ½ tsk vitlökspulver
- 2 msk grovkornig senap
- 2 msk vit misopasta
Gör så här
- Lägg ned alla ingredienser i Vitamix kannan i ovanstående ordning och fäst locket.
- Starta maskinen på hastighet 1 och öka sedan snabbt till högsta hastighet.
- Mixa i en minut eller till önskad konsistens. Kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåp i upp emot 5 dagar.
Pizzan: Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper och lägg ut pizzadegen (ditt eget val av pizzadeg).
- Toppa pizzan med ett jämnt lager av romesco sås, fördela sedan lite pesto på toppen av detta
- Grädda i ugnen i ca 15 min, tills pizzan är gyllenbrun.
- Ta ut från ugnen och toppa sedan med lite färskt bladgrönt, ex spenat. Ringla på cashewsås. Klart!