Vegansk Romesco Pizza

Toppa valfri pizzabas med dessa tre såser, tillsammans med lite bladgrönt. Resultatet: En god, lätt och nyttig pizza!

Vegansk Romesco Pizza

Mängd:
Tid: 30 min

Kanna: Ascent 2 L low profile kanna

Romescosås med pinjenötter

Ingredienser

  • 2 små vitlöksklyftor
  • 1 (70 g) rostad röd paprika, utan kärnhus
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk chilipulver ancho style
  • 2 msk pinjenötter
  • ½ (60 g) medelstor tomat
  • 2 msk näringsjäst

Gör så här

  1. Lägg ned alla ingredienser i Vitamix kannan i ovanstående ordning och fäst locket.
  2. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan till hastighet 2.
  3. Mixa i 15 till 20 sekunder till en “chunky” konsistens, alltså inte helt slät. Använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.

Grönkålspesto

Ingredienser

  • 840 g grönkål
  • 180 g rostad röd paprika
  • 6 små vitlöksklyftor, rostade
  • 1½ tsk färsk timjan (bladen)
  • 1 msk citronzest
  • 50 g pumpafrön, rostade
  • 85 g färsk spenat
  • ¾ tsk salt
  • ½ tsk malen svartpeppar

Gör så här

  1. I en stor kastrull med kokande vatten, blanchera kålen i 4 minuter.
  2. Lägg sedan över i en skål med iskallt vatten. Sila. Pressa ut så mycket vatten som möjligt från kålen.
  3. Lägg ned alla ingredienser i Vitamix kannan i ovanstående ordning och fäst locket.
  4. Välj hastigeht 7 och pulsa 15-20 gånger, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.

Cashew “Ost” sås

Ingredienser

  • 300 g rostade cashewnötter
  • 60 g näringsjäst
  • 600 ml varmt vatten
  • 4 msk citronjuice
  • 2 tsk lökpulver
  • ½ tsk vitlökspulver
  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 msk vit misopasta

Gör så här

  1. Lägg ned alla ingredienser i Vitamix kannan i ovanstående ordning och fäst locket.
  2. Starta maskinen på hastighet 1 och öka sedan snabbt till högsta hastighet.
  3. Mixa i en minut eller till önskad konsistens. Kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåp i upp emot 5 dagar.

Pizzan: Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper och lägg ut pizzadegen (ditt eget val av pizzadeg).
  2. Toppa pizzan med ett jämnt lager av romesco sås, fördela sedan lite pesto på toppen av detta
  3. Grädda i ugnen i ca 15 min, tills pizzan är gyllenbrun.
  4. Ta ut från ugnen och toppa sedan med lite färskt bladgrönt, ex spenat. Ringla på cashewsås. Klart!