Tranbär-och-Kokosrutor

En välbalanserad smakkombination av mild kokos och syrliga tranbär.

Tranbär-och-Kokosrutor

Mängd: 9 st 
Tid: 30 min

Ingredienser

Botten

  • 45 g smör
  • 0,6 dl  strösocker
  • 1,2 dl fullkornsmjöl
  • 1,2 dl vetemjöl
  • en nypa salt

Fyllning

  • 1 stort ägg
  • 1 äggvita
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 0,6 dl färsk citronsaft
  • 3,5 dl färska eller frysta, otinade tranbär
  • 1,2 dl osötad riven kokos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 °C.
  2. För pajgrunden, lägg smör, socker, mjöl och salt i kannan i angiven ordning och fäst locket.
  3. Välj hastighet 1.
  4. Starta maskinen och öka hastigheten till 5.
  5. Mixa i 15 – 20 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Tryck ut degen i en smord pajform. Grädda i ugnen i 12 minuter, tills den blir gyllenbrun.
  6. Lägg ned ägg, äggvita, socker, mjöl, bakpulver, salt, och citronsaft i kannan i angiven ordning och fäst locket.
  7. Välj hastighet 1.
  8. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 10, sedan till full effekt (High).
  9. Mixa i 15 sekunder.
  10. Strö tranbär och kokos jämnt över det bakade pajskalet. Häll över citronblandningen från kannan.
  11. Grädda i 25 – 30 minuter tills gyllenbrun och låt svalna helt.
  12. Skär upp pajen i fyrkanter.