Denna starka mexikanska sås kan serveras som en varm eller kall dipp, eller som fyllning i tortillas, gorditas och tostadas.
Svarta bönor – och Jalapeñosås
Mängd: 720 ml
Tid: 25 min
Ingredienser
- 240 ml kycklingbuljong
- 425 g svarta bönor, avrunna, sköljda
- 1,2 dl (80 g) gul lök, skalad, hackad
- 3 vitlöksklyftor, skalade
- 3 msk olivolja
- 1 jalapeño
- 1,2 dl (75 g) röd paprika, utan stam och kärnor, skuren i bitar
- 1,2 dl (75 g) gul paprika, utan stam och kärnor, skuren i bitar
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 60 ml vatten
Gör så här
- Värm upp en stekpanna på medelvärme, häll ned olivoljan tillsammans med jalapeño, paprika, spiskummin och chilipulver. Stek i 5 minuter. Ställ sedan åt sidan.
- Lägg sedan ned kycklingbuljong, bönor, lök och vitlök, samt halva innehållet från stekpannan i kannan och fäst locket.
- Välj hastighet 1.
- Starta maskinen och öka sedan till högsta hastighet.
- Mixa i 4-5 minuter eller tills det är tillräckligt varmt (när det kommer ånga från locket).
- Om såsen blir för tjock, häll i lite mer vatten eller buljong, såsen ska vara ganska rinnig.
- Välj sedan hastighet 4-5, starta maskinen och ta bort den lilla lockpluggen, där häller du ned resterande ingredienser från stekpannan medan mixern är igång.
- Mixa i 5 sekunder.