Svarta bönor – och Jalapeñosås

Denna starka mexikanska sås kan serveras som en varm eller kall dipp, eller som fyllning i tortillas, gorditas och tostadas.

Svarta bönor – och Jalapeñosås

Mängd: 720 ml
Tid: 25 min

Ingredienser

  • 240 ml kycklingbuljong
  • 425 g svarta bönor, avrunna, sköljda
  • 1,2 dl (80 g) gul lök, skalad, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • 3 msk olivolja
  • 1 jalapeño
  • 1,2 dl (75 g) röd paprika, utan stam och kärnor, skuren i bitar
  • 1,2 dl (75 g) gul paprika, utan stam och kärnor, skuren i bitar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 60 ml vatten

Gör så här

  1. Värm upp en stekpanna på medelvärme, häll ned olivoljan tillsammans med jalapeño, paprika, spiskummin och chilipulver. Stek i 5 minuter. Ställ sedan åt sidan.
  2. Lägg sedan ned kycklingbuljong, bönor, lök och vitlök, samt halva innehållet från stekpannan i kannan och fäst locket.
  3. Välj hastighet 1.
  4. Starta maskinen och öka sedan till högsta hastighet.
  5. Mixa i 4-5 minuter eller tills det är tillräckligt varmt (när det kommer ånga från locket).
  6. Om såsen blir för tjock, häll i lite mer vatten eller buljong, såsen ska vara ganska rinnig.
  7. Välj sedan hastighet 4-5, starta maskinen och ta bort den lilla lockpluggen, där häller du ned resterande ingredienser från stekpannan medan mixern är igång.
  8. Mixa i 5 sekunder.