Quiche med rökt lax och spenat

En retro remake? Kanske. Fortfarande supergod? Definitivt! Denna variant på klassisk quiche Loraine använder rökt lax istället för skinka. Så gott att en bit inte kommer vara nog!

Quiche med rökt lax och spenat

Mängd: 1 paj – 12 bitar
Tid: 1 h 15 min

Deg

Ingredienser

  • 155 g (3 dl) vetemjöl
  • 115 g kylskåpskallt smör, i bitar
  • 60 ml kallt vatten
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på (185°C). Smöra in en pajform och ställ åt sidan.
  2. Lägg ned mjöl och smör i Vitamix kannan och fäst locket. Välj hastighet 6 och pulsa 5-6 gånger.
  3. Ta bort mittpluggen i locket och börja pulsa igen medan du ringlar ned det kalla vattnet. Pulse 12-14 gånger, tills en degboll tar form.
  4. Häll över degen i pajformen. r and press into the prepared pie pan. Pressa ut degen upp mot kanterna och vecka den. Låt sedan stå i kylskåpet i 30 min.

Fyllning

Ingredienser

  • 220 g rökt lax, kall
  • 30 g färsk spenat
  • 300 g Gruyère ost, delad i bitar (2.5-cm)
  • 200 ml vispgrädde
  • 240 ml gräddfil
  • 4 stora ägg
  • 15 g färsk persilja, hackad
  • 1 msk sojasås
  • ¼ tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • ¼ tsk rökt paprikapulver

Gör så här

  1. Skölj ur kannan. Lägg ned lax och spenat och fäst locket.
  2. Välj hastighet 1, starta maskinen, och mixa i 20 sekunder. Stäng av. Häll över innehållet till en bunke och ställ åt sidan.
  3. Lägg ned Gruyère-osten i kannan och fäst locket. Välj hastighet 1 och starta maskinen. Använd tampern för att pressa ned osten mot knivbladen. Mixa i 30 sekunder. Häll över osten till bunken med lax och spenatblandningen.
  4. Lägg ned vispgrädde, gräddfil, ägg, persilja, sojasås, svartpeppar, mjöl, och paprikapulver i kannan i angiven ordning och fäst locket.
  5. Välj hastighet 1 och starta maskinen. Öka till hastighet 3 och mixa i 15 sekunder.
  6. Häll över till bunken med laxen och osten och rör runt så att det blandas ordentligt. Häll sedan över innehållet i pajformen.
  7. Grädda i ugnen i 35 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något innan servering.