Pumpapaj med spenat och feta

En fantastiskt god, krämig (och dekorativ) pumpapaj som kommer imponera på matgästerna, med flera lager av goda smaker!

Pumpapaj med spenat och feta

Mängd: 1 paj (23 cm)
Tid: 2 tim

Pajdeg

Ingredienser

  • 4,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 125 g  smör, kallt, uppdelat i mindre bitar
  • 1 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Lägg ned mjöl, salt och smör i kannan och pulsa några gånger för att blanda ihop det något.
  2. Tillsätt sedan de kalla vattnet och använd pulsfunktionen tills att degen mixats ihop ordentligt (addera lite mer vatten om det behövs).
  3. Häll ut degen på en lätt mjölad yta, och forma till en rund skiva.
  4. Täck den med plastfolie och ställ in i kylen i en timme.

Kryddig Butternutpuré

Ingredienser

  • 600 g butternutpumpa, tärnad
  • ½ tsk malda korianderfrön
  • ½ tsk spiskummin
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 120 ml vatten

Gör så här

  1. Tärna butternutpumpan och blanda ihop på en bakplåt med korianderfrön, spiskummin,  salt och peppar, samt en skvätt olivolja.
  2. Ställ in plåten i ugnen och låt tillagas på 180 grader i ca 30 min (tills pumpan blivit mjuk).
  3. Häll ned all pumpa i kannan. Välj hastighet 1.
  4. Starta maskinen och öka till högsta hastighet.
  5. Mixa i 1 minut, tillsätt vatten för att få till en slät purée. Låt svalna.

Pajfyllning

Ingredienser

  • 95 g fetaost, smulad
  • 100 g spenat, kokt, avsvalnad (pressa ur allt vatten)
  • 100 g ricottaost
  • en nypa muskot
  • salt och peppar
  • zest från ½ citron
  • 1 äggvita, vispad fluffig

Gör så här

  1. I en skål: blanda ihop fetaost, spenat, ricotta, muskot och citronzest.
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Smörj in en (24 cm) pajform med avtagbar botten.
  4. Rulla ut pajbotten så att den passar formen, ställ sedan in i kylen i ytterligare 10 min.
  5. Lägg försiktigt ned degen i pajformen.
  6. Täck pajen med bakplåtspapper, och placera en ugnssäker vikt på den så att bakplåtspappret ligger tätt över degen i formen, grädda i ugnen på 180 grader i 25 min.
  7. Ta ut den från ugnen och låt svalna.
  8. När den svalnat, fördela då pumpapuréen över basen.
  9. Häll ned den vispade äggvitan i pajfyllningen, fördela sedan blandningen jämnt över pajen.
  10. Grädda i ugnen i 30 minuter. Servera varm eller kall.