En fantastiskt god, krämig (och dekorativ) pumpapaj som kommer imponera på matgästerna, med flera lager av goda smaker!
Pumpapaj med spenat och feta
Mängd: 1 paj (23 cm)
Tid: 2 tim
Pajdeg
Ingredienser
- 4,75 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 125 g smör, kallt, uppdelat i mindre bitar
- 1 msk kallt vatten
Gör så här
- Lägg ned mjöl, salt och smör i kannan och pulsa några gånger för att blanda ihop det något.
- Tillsätt sedan de kalla vattnet och använd pulsfunktionen tills att degen mixats ihop ordentligt (addera lite mer vatten om det behövs).
- Häll ut degen på en lätt mjölad yta, och forma till en rund skiva.
- Täck den med plastfolie och ställ in i kylen i en timme.
Kryddig Butternutpuré
Ingredienser
- 600 g butternutpumpa, tärnad
- ½ tsk malda korianderfrön
- ½ tsk spiskummin
- olivolja
- salt och peppar
- 120 ml vatten
Gör så här
- Tärna butternutpumpan och blanda ihop på en bakplåt med korianderfrön, spiskummin, salt och peppar, samt en skvätt olivolja.
- Ställ in plåten i ugnen och låt tillagas på 180 grader i ca 30 min (tills pumpan blivit mjuk).
- Häll ned all pumpa i kannan. Välj hastighet 1.
- Starta maskinen och öka till högsta hastighet.
- Mixa i 1 minut, tillsätt vatten för att få till en slät purée. Låt svalna.
Pajfyllning
Ingredienser
- 95 g fetaost, smulad
- 100 g spenat, kokt, avsvalnad (pressa ur allt vatten)
- 100 g ricottaost
- en nypa muskot
- salt och peppar
- zest från ½ citron
- 1 äggvita, vispad fluffig
Gör så här
- I en skål: blanda ihop fetaost, spenat, ricotta, muskot och citronzest.
- Krydda med salt och peppar.
- Smörj in en (24 cm) pajform med avtagbar botten.
- Rulla ut pajbotten så att den passar formen, ställ sedan in i kylen i ytterligare 10 min.
- Lägg försiktigt ned degen i pajformen.
- Täck pajen med bakplåtspapper, och placera en ugnssäker vikt på den så att bakplåtspappret ligger tätt över degen i formen, grädda i ugnen på 180 grader i 25 min.
- Ta ut den från ugnen och låt svalna.
- När den svalnat, fördela då pumpapuréen över basen.
- Häll ned den vispade äggvitan i pajfyllningen, fördela sedan blandningen jämnt över pajen.
- Grädda i ugnen i 30 minuter. Servera varm eller kall.