Persimon och Ingefärssylt

När persimonfrukt är i säsong kan dom antingen ätas precis som dom är, eller mixas ihop till en god sylt – perfekt till en chark  – och ostbricka (eller bara till frukost).

Persimon och Ingefärssylt

Mängd: 240 ml 
Tid: 30 min

Behållare: Ascent 225 ml mixerskålar. Receptet går att göra i vilken kanna som helst, men anpassa/öka ev mängden ingredienser. 

Ingredienser

  • 2 st (300 g) persimonfrukter, endast fruktkött
  • 50 g gula russin
  • 2 tsk kristalliserad ingefära (eller färsk riven ingefära)
  • 1 msk honung
  • 120 ml vatten

Gör så här

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Rista försiktigt in ett “X” på botten av frukten.
  2. Lägg ned frukten i det kokande vattnet i 30-45 sekunder. Ta sedan upp dom direkt och placera i en skål för isvatten för att “chocka” frukten. Det bör nu vara enkelt att ta bort skalet/skinnet.
  3. När skalet är borttaget, dela frukten i hälften och ta bort kärnhuset.
  4. Lägg ned persimonfrukterna i en liten kastrull.
  5. Addera resterande ingredienser till kastrullen och låt sjuda på medelvärme i 10-12 minuter, rör runt då och då. Ingredienserna bör få en syltkonsistens.
  6. Låt svalna helt. Lägg sedan ned hälften av blandningen i Vitamix mixerskålen och skruva på knivbasen. Beroende på vilken konsistens du önskar kan du köra maskinen på olika hastigheter – för en sylt med lite mer bitar i, välj hastighet 5 och pulsa 8-10 gånger. För en slätare textur, mixa på högsta hastighet i 15 sekunder.