När persimonfrukt är i säsong kan dom antingen ätas precis som dom är, eller mixas ihop till en god sylt – perfekt till en chark – och ostbricka (eller bara till frukost).
Persimon och Ingefärssylt
Mängd: 240 ml
Tid: 30 min
Behållare: Ascent 225 ml mixerskålar. Receptet går att göra i vilken kanna som helst, men anpassa/öka ev mängden ingredienser.
Ingredienser
- 2 st (300 g) persimonfrukter, endast fruktkött
- 50 g gula russin
- 2 tsk kristalliserad ingefära (eller färsk riven ingefära)
- 1 msk honung
- 120 ml vatten
Gör så här
- Koka upp en kastrull med vatten. Rista försiktigt in ett “X” på botten av frukten.
- Lägg ned frukten i det kokande vattnet i 30-45 sekunder. Ta sedan upp dom direkt och placera i en skål för isvatten för att “chocka” frukten. Det bör nu vara enkelt att ta bort skalet/skinnet.
- När skalet är borttaget, dela frukten i hälften och ta bort kärnhuset.
- Lägg ned persimonfrukterna i en liten kastrull.
- Addera resterande ingredienser till kastrullen och låt sjuda på medelvärme i 10-12 minuter, rör runt då och då. Ingredienserna bör få en syltkonsistens.
- Låt svalna helt. Lägg sedan ned hälften av blandningen i Vitamix mixerskålen och skruva på knivbasen. Beroende på vilken konsistens du önskar kan du köra maskinen på olika hastigheter – för en sylt med lite mer bitar i, välj hastighet 5 och pulsa 8-10 gånger. För en slätare textur, mixa på högsta hastighet i 15 sekunder.