En skotsk krabbsoppa där hela krabban används – till och med skalet! En krämig soppa av restaurangkvalitet som garanterat kommer imponera på dina gäster. Recept framtaget av Great British Chefs.
Partan Bree
Mängd: 4 portioner
Tid: 1 h 30 min
Ingredienser
- 1 st (200 g) hel krabba
- 1 msk olivolja
- 1 lök, skalad, tärnad
- 1 selleristjälk, tärnad
- ½ fänkål, tunt skuren
- 1 morot, tärnad
- 2 vitlöksklyftor, skalade
- 1 lagerblad
- 3 timjankvistar
- 5 hela svartpepparkorn
- ¼ tsk korianderfrön
- 1 msk tomatpurée
- 1 l fiskbuljong
- 1 msk apelsinzest
- 120 ml mjölk
- 3 färska dillkvistar, plus extra till garnering
- 1 citron, zest och juice
- 1 tsk hot sauce
- 1 tsk salt
- ½ tsk malen svartpeppar
- 50 g (0,5 dl) basmatiris
Gör så här
- Separera det vita och bruna köttet från skalet. Bryt sedan försiktigt sönder skalet i mindre bitar.
- I en gryta: Stek krabbskalet i olivolja på medeltemperatur i 5 minuter, rör om med jämna mellanrum. Lägg ned lök, fänkål, selleri, morot och vitlök och stek tills allt blivit mjukt. Tillsätt sedan lagerblad, timjan, pepparkorn, korianderfrön och ris och låt stekas ytterligare någon minut.
- Addera tomatpureen, rör om och låt tillagas en minut innan du tillsätter fiskbuljongen. Koka upp och sänk sedan temperaturen så att allt får sjuda. Lägg sedan i apelsinzest och det bruna krabbköttet och låt sjuda i en timme.
- Ha i mjölken och låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Tillsätt dillstjälkarna och ta bort grytan från plattan.
- Låt svalna något och häll sedan försiktigt ned hela innehållet till kannan och fäst locket.
- Välj hastighet 1, starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 1 minut. När soppan är klar, sila den genom en trådsil. Smaka av med kryddor.
- Blanda till sist följande i en skål: det vita krabbköttet, citronjuice och zest, hot sauce, salt och peppar. Rör runt så att det blandas samman. Fördela soppan i 4 skålar och garnera ned innehållet i skålen.