Minska Matsvinnet

Minska Matsvinnet

Ge dina matrester och bruna grönsaker nytt liv med Vitamix. 

Matsvinn har blivit ett stort problem men som uppmärksammas allt mer. Den största förändringen du kan göra är att planera måltiderna och inte köpa mer än vad som faktiskt behövs. Vitamix kan sedan vara till stor hjälp i köket genom att helt enkelt ge nytt liv till ingredienser börjat bli dåliga. Se vår lista nedan med 5 tips på hur du kan gå mot att bli svinn-fri.

Tänk på vad det är du slänger.

När du rensar ur kylen för att göra plats för nyinköpt mat, ta en minut och fundera över vad du skulle kunna göra med ingredienserna du precis tänkt slänga bort. De övermogna bananerna kan exempelvis bli bananglass eller användas som sötning i andra frysta desserter. De gamla torra brödbitarna kan bli ströbröd. Och nästan vilken gammal, skrynklig grönsak som helst kan mixas ihop till en varm soppa. Rätt tankesättet är första steget till att minska matsvinnet.

Gör egen buljong.

Skal, kärnhus, och ”fula” bitar blir oftast kvar när du skurit upp grönsaker till maten. Men istället för att bara slänga dom i komposten kan du använda dom till en fantastiskt smakrik grönsaksbuljong. Släng ned dom i en stor kastrull och låt sjuda i några timmar tillsammans med dina favoritkryddor. Sila sedan vätskan och förvara i kylen eller frysen. Har du bara använt några få grönsaker kan du alltid frysa in skalen tills du har tillräckligt mycket för att göra en större mängd buljong.

Förvandla gröna blad till röror.

Bladgrönt har en tendens att alltid hinna bli tråkiga innan vi fått en chans att äta upp dom. När spenaten blivit mjuk och skrumpen, salladsbladen blivit bruna i kanterna och kålen börjat vissna – släng dom inte, mixa istället ihop till röror och gröna chutneys som kan frysas in tills du behöver dom. Addera valfria kryddor och örter!

Omvandla färska örter till smakfull olja.

Tillsammans med sallad så är färska örter det vanligaste vi slänger på grund av att det hunnit bli dåligt innan vi hade tid att äta upp allt. Mjuka örter så som persilja, koriander och mynta kan klippas ned och frysas in som iskuber och sedan enkelt användas i grytor och soppor när de behövs. Örter med hårdare grenar så som timjan och rosmarin – använd grenarna i en flaska med olja. Efter en tid har du på så vis skapat en smakfull, örtig olja som kan ge en proffsig finish på vilka rätter som helst.

Förvara och bevara.

Gör egen sylt, inläggningar och fermenterade grönsaker hemma – det finns inget bättre sätt att ta tillvara på övermogna frukter och grönsaker. Använd exempelvis apelsiner till marmelad, riv kål för att göra surkål, skär grönsaker för hemmagjord relish… Våga vara kreativ och prova nya saker!

“Use it, don’t lose it”

Kraften i Vitamix innebär att du kan, om du vill, använda varenda del råvaran, även avokadokärnor och kräftskal! Exempelvis kan man göra en Skotsk Krabbsoppa där till och med skalen används, eller varför inte göra egen buljong? Övermogen frukt kan enkelt förvandlas till smakrika frysta desserter eller smoothies. Och sådant som inte alls går att använda kan faktiskt mixas ihop med lite vatten för att sedan användas ute i trädgården som näring åt dina växter.

Recepttips

Brödpudding med rökt cheddar

Pumpapaj med spenat och feta

Mandel och Hallonsmoothie

Ugnsbakad torsk med fänkålspuré och blomkålsris