Ett klassiskt, omtyckt bröd som kan ätas antigen som tillbehör till middagen eller rostas till frukost. Servera med hemmagjort smör.

Långfranska

Mängd: 1 limpa
Tid: 2,5 h

Ingredienser

  • 2,5 dl varmt vatten (ca 40-46°C)
  • 1 påse (1 msk) torrjäst
  • 6 dl (310 g) vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk (15 g) majsmjöl (fullkorn)
  • 1 äggvita, uppvispad
  • 1 msk vatten (för att smörja brödet innan gräddning)

Gör så här

  1. Lös upp jästen i 1,2 dl varmt vatten. Ställ åt sidan i 5 minuter.
  2. Lägg mjöl och salt i Vitamix kannan. Om du har en torrkanna, använd den. Fäst locket.
  3. Välj hastighet 1 till en början.
  4. Starta maskinen och öka hastigheten snabbt till 6.
  5. Mixa tills det formas ett hål mitt i mjölblandningen, ca 5 sek.
  6. Välj hastighet 3. Starta maskinen och ta bort lockpluggen från locket. Tillsätt jästblandningen och 1,2 dl varmt vatten genom öppningen medan maskinen är igång. Stäng sedan av maskinen och sätt tillbaka lockpluggen.
  7. Välj högsta hastighet. Starta och stäng av maskinen långsamt två gånger (pulsa). Stäng av maskinen och ta bort locket.
  8. Samtidigt som degen vilar i kannan, smörj en medelstor bunke med olivolja och strö majsmjöl på bakplåtspapper.
  9. Använd en fuktig spatel för att få bort degen från kannans väggar och för att pressa degen mot mitten. Fäst locket.
  10. Välj högsta hastighet. Starta och stäng av maskinen fem gånger. Om degen  i detta skede fortfarande verkar ovanligt torr, tillsätt vatten, en matsked i taget. Upprepa processen fem gånger och dra loss degen från kannans väggar då och då och pressa den mot mitten tills degen blir mjuk och elastisk.
  11. För att avlägsna degen från kannan, starta och stäng av maskinen fem gånger igen (detta gör att degen lossnar från knivarna). Häll ned degen i den smorda bunken, ta hjälp av fuktig spatel. Vänd degen en gång i skålen, täck med plastfolie och låt jäsa tills den är ungefär tre gånger så stor, 45 min – 1 timme.
  12. Lägg degen på en mjölig arbetsyta. Kavla ut till ca 30 cm x 15 cm stor rektangel. Rulla sedan ihop degen på långsidan och fäst kanterna med vatten.
  13. Placera degen med kanten nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i ca 45 min – 1 timme.
  14. Smörj sedan på äggvitan och gör 3-4 diagonala snitt på brödet med en vass kniv.
  15. Grädda i 220°C ca 30 – 40min eller tills brödet blivit gyllenbrunt. Låt svalna i 10 min innan du avlägsnar det från bakplåtspappret.

Lämna ett meddelande

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *