Imponera på dina gäster med den här smakrika förrätten med kryddig grönkål och getost. Även perfekt som tilltugg.
Kryddig Grönkål med Polenta
Mängd: 9 st
Tid: 26 min
Ingredienser
- 8 dl vatten, uppdelad användning
- 1 kvist färsk timjan
- 2,5 dl (180 g) okokt polenta
- ½ tsk salt, uppdelad användning
- ½ tsk svartpeppar, uppdelad användning
- 1 stort ägg
- 60 g getost, smulad
- 30 g kesella
- 2 msk (30 ml) olivolja
- ½ dl (40 g) lök, tärnad
- ½ tsk krossade chiliflakes
- 4 vitlöksklyftor, skalade
- 8 dl (227 g) skivade champinjoner
- ½ dl torrt vitt vin
- 85 g hackad grönkål
- 2 msk (20 g) rostade pinjenötter
Gör så här
- Koka upp 3 dl vatten och timjan i en medelstor kastrull. Tillsätt polenta gradvis, ¼ tsk salt, och ¼ tsk svartpeppar. Sänk värmen till medium; låt puttra i 3 – 4 minuter under ständig omrörning, eller tills konsistensen blivit tjock. Släng timjankvisten.
- Lägg i ägg, getost, och kesella i kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Välj hastighet 1.
- Starta maskinen och öka hastigheten till 5.
- Blanda i 5 till 10 sekunder.
- Blanda ner äggsmeten i kastrullen med polentan under omrörning. Ta bort från värmen.
- Täck en 20 cm x 20 cm ugnsform med matlagningsfett. Sprid ut polentan jämnt med hjälp av en sked. Håll varm.
- Hetta upp 1 msk olja i stekpanna på medelvärme. Lägg sedan i lök, chiliflakes, vitlök och champinjoner på pannan. Fräs i 10 minuter eller tills de är mjuka. Tillsätt vinet och koka 2 till 4 minuter, eller tills konsistensen blivit lite tjockare. Ta bort svampblandning från pannan och håll den varm.
- Återfå pannan till medelvärme. Tillsätt resterande 1 msk olja, sedan resten av 0,5 dl vatten, grönkål, och resterande salt och peppar. Täck med lock, sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter eller tills de är mjuka.
- Toppa polenta med svampblandningen, grönkål och rostade pinjenötter.
- Skär i bitar och servera.