I det kalla vintervädret värmer vi oss gärna med en rykande het soppa.
Kastanjsoppa
Ingredienser Soppa
- 1 msk olivolja
- ½ gul lök, hackad
- ½ selleristjälk, hackad
- ½ morot, hackad
- 1 vitlöksklyfta
- ¼ tsk salt
- 720 ml grönsaksbuljong
- 1 lagerblad
- 215 g rostade kastanjer (äkta kastanj som går att köpa i matbutikerna)
- 60 ml cashewdryck
- ½ msk torr sherry
Ingredienser Krutonger
- 1 ½ msk olivolja
- 125.00 g rustikt bröd, utan kanter, i kuber
- ¼ tsk saffran
Gör så här
- I en stor kastrull: värm olivolja på medelvärme. Addera lök, selleri, morot, vitlök och salt. Stek långsamt tills det blivit mjukt (ca 8 minuter).
- Häll ned grönsaksbuljong, lägg ned lagerblad och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda i 5 minuter.
- Lägg ned kastanjerna och låt fortsätta sjuda tills kastanjer och grönsaker är mjuka. Ta bort från kastrullen och låt svalna något. Ta bort lagerbladet.
- Häll över soppan till Vitamix kannan och fäst locket.
- Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 40-50 sekunder. Häll tillbaka till kastrullen och låt det sjuda lite till.
- Under tiden i en stekpanna, häll ned olivolja och brödkuberna och stek på medelvärme, tills de får en gyllene färg (ca 3 minuter). Addera saffranen och fortsätt steka tills krutongerna går från gula till bruna.
- Fördela soppan i djupa tallrikar och toppa med krutongerna.