Kastanjsoppa

I det kalla vintervädret värmer vi oss gärna med en rykande het soppa.

Kastanjsoppa

Mängd: 960 ml
Tid: 55 min

Ingredienser Soppa

  • 1 msk olivolja
  • ½ gul lök, hackad
  • ½ selleristjälk, hackad
  • ½ morot, hackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • ¼ tsk salt
  • 720 ml grönsaksbuljong
  • 1 lagerblad
  • 215 g rostade kastanjer (äkta kastanj som går att köpa i matbutikerna)
  • 60 ml cashewdryck
  • ½ msk torr sherry

Ingredienser Krutonger

  • 1 ½ msk olivolja
  • 125.00 g rustikt bröd, utan kanter, i kuber
  • ¼ tsk saffran

Gör så här

  1. I en stor kastrull: värm olivolja på medelvärme. Addera lök, selleri, morot, vitlök och salt. Stek långsamt tills det blivit mjukt (ca 8 minuter).
  2. Häll ned grönsaksbuljong, lägg ned lagerblad och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda i 5 minuter.
  3. Lägg ned kastanjerna och låt fortsätta sjuda tills kastanjer och grönsaker är mjuka. Ta bort från kastrullen och låt svalna något. Ta bort lagerbladet.
  4. Häll över soppan till Vitamix kannan och fäst locket.
  5. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 40-50 sekunder. Häll tillbaka till kastrullen och låt det sjuda lite till.
  6. Under tiden i en stekpanna, häll ned olivolja och brödkuberna och stek på medelvärme, tills de får en gyllene färg (ca 3 minuter). Addera saffranen och fortsätt steka tills krutongerna går från gula till bruna.
  7. Fördela soppan i djupa tallrikar och toppa med krutongerna.