En lite nyttigare variant klassiskt chokladsmör, utan tillsatser – och du kan bestämma själv över sockerhalten! Receptet är framtaget av vår Vitamix-kock John Ohlsson.
Hasselnötssmör med kakao och vanilj
Mängd: 2,5 dl
Tid: 5 min
Kanna: Ascent Mixerbägare 600 ml (för större behållare, dubbla bara mängden ingredienser)
Ingredienser
- 3 dl Hasselnötskross
- 3 tsk Kakaopulver
- 2 tsk Vaniljpulver (Raw)
- 2 dl Råsocker (Brunt)
- 1 dl Hasselnötsolja (eller vanlig matolja)
Gör så här
- Lägg ned alla ingredienser i Mixerbägaren och skruva på knivbasen. Tänk på att se till att skruva åt ordentligt (om inte knivbasen sitter korrekt startar inte maskinen).
- Välj hastighet 1.
- Starta maskinen och öka till hastighet 5. Mixa i 15 sekunder.
- Öka till hastighet 10 och mixa i ytterligare 15 sekunder.
- Sänk till hastighet 3. Mixa i 15 sekunder.
- Öka sedan en sista gång till hastighet 10 och mixa i 15 sekunder. Stäng av maskinen!
- Skruva av knivbasen från bägaren/kannan och se att allt blivit mixat till en slät creme. Häll sedan över innehållet till en glasburk med förslutningsbart lock.
- Ställ in burken i kylen med timme för nedkylning innan servering.
Detta passar perfekt som topping på en hemlagad chokladmousse, alternativt på glass. Eller bara som ett lyxigt pålägg på en rostad toast!