Ett recept som gått i arv inom Vitamix familjen: Grandma Carpenter’s klassiska äppelkaka är gjord med lite nyttigare ingredienser för att kunna njutas utan att känna skuld.
Grandma Carpenter’s Äppelkaka
Mängd: 12 port
Tid: 2 tim 50 min
Ingredienser
- 32 medjool dadlar, urkärnade
- 1,25 dl äppelmos
- 1,25 dl pumpapurée
- 500 g tärnade äpplen
- 120 g valnötter
- ½ tsk salt
- 4,75 dl (260 g) fullkornsmjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen muskotnöt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C. Preppa en bakform, cirka mått: 23×33 cm.
- Lägg ned dadlarna i en djup skål, häll på kokande vatten så att det precis täcker dem. Låt stå och dra i två timmar. Efter blötläggningen, spara 0,5 dl vätska. Sila bort resten av vattnet.
- Lägg ned dadlarna och den sparade vätskan i Vitamix kannan och fäst locket.
- Starta maskinen på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta. Mixa i 40–50 sekunder. Detta borde ge ungefär 4,75 dl dadelpasta.
- Blanda dadelpastan i en stor skål/bunke tillsammans med äppelmos, pumpapuré och salt.
- Addera äppelbitar och valnötter till mixen och blanda samman alltihop. Lägg sedan ned resterande torra ingredienser gradvis tills allt är ordentligt blandad till en jämn smet.
- Häll över allt till bakformen och ställ in i ugnen Grädda i 30 min, eller tills den inte längre är kladdig inuti (kontrollera med en sticka eller tandpetare).