Grandma Carpenter’s Äppelkaka

Ett recept som gått i arv inom Vitamix familjen: Grandma Carpenter’s klassiska äppelkaka är gjord med lite nyttigare ingredienser för att kunna njutas utan att känna skuld.

Grandma Carpenter’s Äppelkaka

Mängd: 12 port
Tid: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 32 medjool dadlar, urkärnade
  • 1,25 dl äppelmos
  • 1,25 dl pumpapurée
  • 500 g tärnade äpplen
  • 120 g valnötter
  • ½ tsk salt
  • 4,75 dl (260 g) fullkornsmjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen muskotnöt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Preppa en bakform, cirka mått: 23×33 cm.
  2. Lägg ned dadlarna i en djup skål, häll på kokande vatten så att det precis täcker dem. Låt stå och dra i två timmar. Efter blötläggningen, spara 0,5 dl vätska. Sila bort resten av vattnet.
  3. Lägg ned dadlarna och den sparade vätskan i Vitamix kannan och fäst locket.
  4. Starta maskinen på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta. Mixa i 40–50 sekunder. Detta borde ge ungefär 4,75 dl dadelpasta.
  5. Blanda dadelpastan i en stor skål/bunke tillsammans med äppelmos, pumpapuré och salt.
  6. Addera äppelbitar och valnötter till mixen och blanda samman alltihop. Lägg sedan ned resterande torra ingredienser gradvis tills allt är ordentligt blandad till en jämn smet.
  7. Häll över allt till bakformen och ställ in i ugnen Grädda i 30 min, eller tills den inte längre är kladdig inuti (kontrollera med en sticka eller tandpetare).