Chickpea Fries

Med rosmarin, vitlök och parmesanost blir dessa perfekta till förrätt eller som tillbehör.

Chickpea Fries

Mängd: 12 portioner

Tid: 15 min

Ingredienser

  • 455 g torkade kikärtor
  • 660 ml standardmjölk
  • 1 tesked hackad rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 60 g (1,25 dl) riven parmesan
  • 240 ml olja till fritering

 

Gör så här:

  1. Lägg de torkade kikärtorna i kannan och sätt på locket.
  2. Välj hastighet 1.
  3. Slå på maskinen och öka hastigheten till max. Mixa i 30 sekunder.
  4. Lägg ca 2,5 dl kikärtsmjöl åt sidan för att rulla fries i senare.
  5. Lägg ned mjölk, rosmarin och pressad vitlök i en kastrull. Låt det koka upp och sänk därefter värmen så det får småkoka i 5 min.
  6. Vispa ner mjölet och höj temperaturen till medelvärme. Koka en minut eller två tills dess att blandningen börjar släppa från pannans kanter.
  7. Häll över allt från kastrullen till kannan, tillsätt parmesan och sätt på locket.
  8. Välj hastighet 1.
  9. Starta maskinen och öka sakta till max hastighet. Mixa i 30 sekunder.
  10. Täck en ugnsfast form med plastfolie, tillräckligt för att sedan täcka över blandningen också. Fördela blandningen jämt i formen.
  11. Låt formen stå i kylskåp 2-3 timmar tills det stelnat.
  12. Ta bort plastfolien och skär upp drygt 1cm breda bitar.
  13. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull.
  14. Rulla friesen i det extra kikärtsmjölet och fritera sedan 4-5 st i taget tills de är gyllengula.
  15. Servera omedelbart.

Tips! Efter fritering: strö över mer färsk parmesan och hackad rosmarin. Sweet chili vitlökssås är en god dipp till, tillsammans med en srirachamayo.