Förvandla rester till en god sidorätt – brödpudding är nämligen ett utmärkt recept för att ta tillvara på torrt bröd, samt rensa kylen på grönsaker!
Brödpudding med rökt cheddar, palsternacka och kål
Mängd: 6 portioner
Tid: 2 h 10 min
Ingredienser
- 3 stora ägg
- 640 ml mjölk, uppdelad användning
- 300 g (ca en halv limpa) torrt bröd, i små bitar
- 2 palsternackor, skalade och tärnade
- 100 g rökt riven cheddarost, uppdelad användning
- 3 salladslökar
- 3 vitlöksklyftor, skalade
- 1 msk olivolja
- 1 nypa salt
- 75 g körsbärstomater, halverade
- 60 g grönkål, hackad
- 25 g riven parmesanost
Gör så här
- Häll ned ägg och 300 ml mjölk i kannan och fäst locket.
- Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 10 sek.
- Lägg brödet i en skål och häll den mixade vätskan över brödet, låt stå och dra i en timme.
- Placera de tärnade palsternackorna i en stekpanna och täck med resterande mjölk. Tillsätt salt och låt sjuda tills palsternackan blivit mjuk, efter ca 35 minuter. Häll över allt till kannan och fäst locket. Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 1 min.
- Sänk sedan hastigheten till 1 – ta bort lockpluggen från locket, och addera 50 g cheddarost genom öppningen. Mixa i ytterligare 30 sek.
- Skiva salladslök och vitlök och stek i olivolja till det mjuknat.
- Smeta ut ett jämnt lager av palsternackspuréen i botten på en ugnssäker form (23cm x 23cm). Häll sedan över brödet, resterande mjölk- och äggmix, samt salladslök och vitlök. Sprid sedan ut grönkål och körsbärstomater. Toppa med resterande purée och strö över parmesan samt resten av cheddarosten.
- Grädda i ugnen på 180 grader i 30-45 min.
TIPS! Den här rätten kan enkelt anpassas helt efter vad du har i kylen, använd vilka grönsaker som helst!