Baci di Dama Cookies

Njut av italienska småkakor till fikat – det är krispiga och goda hasselnötskakor med choklad mellan!

Baci di Dama Cookies

Mängd: 24 st
Tid: 1 timme

Hasselnötsskakor

Ingredienser

 • 100 g hasselnötter, rostade
 • 1 stort ägg
 • 100 g smör
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 1,2 dl strösocker
 • 1 tsk bakpulver

Gör så här

 1. Lägg ned de rostade hasselnötterna i kannan och fäst locket. Välj hastighet 1, starta maskinen och öka till hastighet 8. Mixa i 5-10 sekunder, tills hasselnötterna förvandlats till ett mjöl (OBS! om du mixar för länge kommer blandningen bli till hasselnötssmör istället). Använd en slickepott för att skrapa ned mjölet från kanterna.
 2. Addera resterande ingredienser till kannan med hasselnötterna och pulsa (starta och stäng av om vartannat) på hastighet 6 några gånger, använd tampern om det behövs, tills allt ordentligt ihopblandat.
 3. Stanna maskinen och skrapa ned innehållet från sidorna om det behövs.
 4. Rulla in degen i lite plastfolie och forma till en rund boll. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.
 5. Forma sedan små runda bollar (ca 3 cm stora) och tryck till dom så att de blir platta. Placera ut dom på en plåt med bakplåtspapper.
 6. Grädda i ugnen på 160° C i 15 minuter. Låt svalna.
 7. Spritsa på ganachen på en av kakorna och lägg sedan ytterligare en kakhalva ovanpå (så att de blir dubbla). Fortsätt göra likadant på resterande. Se recept nedan på ganache.

Mörk choklad ganache

Ingredienser

 • 500 g mörk choklad
 • 360 ml vispgrädde

Gör så här

 1. Lägg ned chokladen i kannan och fäst locket. Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka sedan till hastighet 8.
 2. Hacka chokladen genom att mixa i ca 10 sekunder.
 3. Koka upp grädden i en liten kastrull, dra bort den från värmen precis när den börjar koka. Låt sedan svalna något. Häll över grädden till kannan med chokladen.
 4. Välj hastighet 1, starta maskinen, och öka till hastighet 3, mixa tills allt blir till en slät smet (var försiktig så att du inte överbearbetar blandningen så att det mixas in för mycket luft). Häll över till en bunke, ställ åt sidan och låt svalna och stelna något. Spritsa det sedan på kakorna.