Aquafaba Brownies

Genom att även använda choklad utan mjölk blir det här ett veganskt fika som alla kommer älska.

Aquafaba Brownies

Mängd: 16 st
Tid: 2 h och 10 min

Ingredienser

  • 60 ml  kokosolja, plus extra för att smörja formen
  • 1,8 dl (90 g) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 g choklad, 60-70% kakao fungerar bäst
  • 1,25 dl (80 g) farinsocker
  • 60 ml lönnsirap
  • 1 nypa salt, valfritt
  • 1,8 dl aquafaba (kikärtsspad), utan salt
  • ¼ tsk cream of tartar
  • 1,8 dl (115 g) chokladknappar 60-70% kakao fungerar bäst

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med måtten 22 cm x 22 cm med kokosolja och ställ åt sidan.
  2. Lägg ned mjöl och bakpulver i en medelstor skål och blanda ihop och ställ sedan åt sidan.
  3. 60 ml kokosolja, 75 g choklad, farinsocker, lönnsirap och en nypa salt (valfritt) i en liten kastrull och smält på medelhög värme. Rör tills allt är ordentligt blandat. Ta bort från värmen och kyl till rumstemperatur.
  4. När den har svalnat, blanda ner chokladblandningen i bunken med mjöl och bakpulver. Rör ihop och ställ åt sidan.
  5. Lägg ned aquafaba och cream of tartar i Vitamix Aerating kannan i angiven ordning och fäst locket. Välj hastighet 1 och starta maskinen. Öka sakta till hastighet 7 och mixa i 35 till 45 sekunder, eller tills konsistensen är fluffig och lite fast.
  6. Vänd ned aquafaba i chokladblandningen. Häll försiktigt över smeten i den preppade fyrkantiga ugnsformen. Strö över 115 g chokladknappar.
  7. Grädda i förvärmd ugn i 45 till 55 minuter. Kontrollera med en tandpetare eller sticka att den inte är kladdig.
  8. Låt svalna till rumstemperatur innan servering.