Aquafaba brownies blir ett veganskt fika genom att även använda choklad utan mjölk.
Aquafaba Brownies
Mängd: 16 st
Tid: 2 h och 10 min
Ingredienser
- 60 ml kokosolja, plus extra för att smörja formen
- 1,8 dl (90 g) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 75 g choklad, 60-70% kakao fungerar bäst
- 1,25 dl (80 g) farinsocker
- 60 ml lönnsirap
- 1 nypa salt, valfritt
- 1,8 dl aquafaba (kikärtsspad), utan salt
- ¼ tsk cream of tartar
- 1,8 dl (115 g) chokladknappar 60-70% kakao fungerar bäst
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med måtten 22 cm x 22 cm med kokosolja och ställ åt sidan.
- Lägg ned mjöl och bakpulver i en medelstor skål och blanda ihop och ställ sedan åt sidan.
- 60 ml kokosolja, 75 g choklad, farinsocker, lönnsirap och en nypa salt (valfritt) i en liten kastrull och smält på medelhög värme. Rör tills allt är ordentligt blandat. Ta bort från värmen och kyl till rumstemperatur.
- När den har svalnat, blanda ner chokladblandningen i bunken med mjöl och bakpulver. Rör ihop och ställ åt sidan.
- Lägg ned aquafaba och cream of tartar i Vitamix Aerating kannan i angiven ordning och fäst locket. Välj hastighet 1 och starta maskinen. Öka sakta till hastighet 7 och mixa i 35 till 45 sekunder, eller tills konsistensen är fluffig och lite fast.
- Vänd ned aquafaba i chokladblandningen. Häll försiktigt över smeten i den preppade fyrkantiga ugnsformen. Strö över 115 g chokladknappar.
- Grädda i förvärmd ugn i 45 till 55 minuter. Kontrollera med en tandpetare eller sticka att den inte är kladdig.
- Låt svalna till rumstemperatur innan servering.
Testa gärna också vårt recept på Sötpotatisbrownies.