Hemlagad ketchup

Home / Recept / Hemlagad ketchup

Ett bra sätt att kontrollera sitt socker- och saltintag är att laga mat från grunden hemma så att du kan bestämma själv hur mycket (eller lite) du vill addera. Här har vi ett ketchuprecept som kommer få dig att aldrig vilja köpa färdig ketchup igen.

Hemlagad ketchup

Mängd: 840 ml
Tid: 1 h och 5 min

Ingredienser

  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 medelstor gul lök, skalad och grovhackad
  • 1,3 kg mogna tomater, grovhackade
  • 1,2 dl rårörsocker
  • 4 msk äppelcider vinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk senapspulver
  • ½ tsk sellerisalt
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ¼ tsk mald kryddnejlika
  • ¼ tsk kryddpeppar

Gör så här

  1. I en stor kastrull med tjock botten: häll i olivolja och hetta upp på medel-låg värme.
  2. Tillsätt den hackade löken och stek under omrörning tills den blivit mjuk, ca 10 min.
  3. Tillsätt grovhackade tomater (inkl. all saft och frön), socker, vinäger, salt, senap, sellerisalt, vitlökspulver, kryddnejlika och kryddpeppar. Rör om ordentligt.
  4. Koka upp blandningen och låt sedan sjuda utan lock.
  5.  Rör om då och då, tills större delen av vätskan har avdunstat, ca 1 timme 15 minuter.
  6. Låt blandningen svalna under 20 min, och häll den sedan i kannan och fäst locket.
  7. Välj hastighet 1.
  8. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 10, sedan till full effekt (High).
  9. Mixa i 30 sek.
  10. Smaka av med salt.
  11. Häll blandningen i en lufttät behållare och förvara i kylskåp upp till 3 veckor.
  12. Serveras kyld eller vid rumstemperatur.
Related Posts

Leave a Comment

För Vitamix proffsmaskinerklicka här!
+